May
22
2016

Adevărul este cel mai important lucru din istorie, este motivul pentru care au fost nedreptăţiţi şi au murit mulţi oameni

Adevărul este cel mai important lucru din istorie, este motivul pentru care au fost nedreptăţiţi şi au murit mulţi oameni, însă este şi motivul pentru care au triumfat şi au fost fericiţi la fel de mulţi oameni. Biblia este Cartea care prezintă Adevărul, Cartea pe care Dumnezeu ne-a trimis-o pentru a Se prezenta pe Sine. În acelaşi timp, în această Carte Dumnezeu Îşi prezintă eroii, cu excelenţa şi mediocritatea lor. Unul dintre ei este împăratul Ioas, cel de-al optulea rege al Regatului Iuda. El este genul de om uşor influenţabil, omul care atinge excelenţa în prezenţa oamenilor buni şi mediocritatea în prezenţa oamenilor răi. De obicei, această particularitate este specifică tipului temperamental sangvinic. Străbunicul lui Ioas a fost un om credincios, un rege extraordinar. Bunicul său, Ioram, a fost un împărat rău şi a domnit 6 ani la Ierusalim. Tatăl lui Ioas a fost regele Ahazia, un om rău, care a fost ucis după un an de domnie. La moartea sa, Ioas era nou-născut şi bunica sa, Atalia, profitând de această situaţie instabilă, s-a urcat pe tron şi a domnit următorii 6 ani, semănând teroarea şi idolatria în ţară. Când Ioas a ajuns la vârsta de 7 ani, preotul Iehoiada a organizat, alături de liderii naţiunii, aşezarea sa pe scaunul de domnie al Regatului de Sud, omorând-o pe Atalia.
Pentru următorii 40 de ani, Ioas a fost rege în Iuda, însă domnia lui pendulează între excelenţă şi mediocritate, în funcţie de natura influenţei manifestate asupra sa. Biblia spune despre Ioas că ,,a făcut ce este bine înaintea Domnului în tot timpul vieţii lui Iehoiada" (2 Cron. 24:2). În primul rând, Iehoiada l-a ajutat pe Ioas să-şi realizeze o familie. Ioas a organizat un sistem de strângere de fonduri şi a dispus restaurarea Casei lui Dumnezeu, care se degradase din cauza nefolosirii. Din cauza promovării idolatriei, poporul se închina în faţa altarelor lui Baal. Iehoiada a făcut un legământ cu Ioas şi cu poporul, care a dărâmat altarele lui Baal şi a omorât pe Matan, preotul lui Baal. Iehoiada, în vârstă de 130 de ani, moare sătul de zile şi, datorită respectului de care se bucura, a fost înmormântat în mormintele împăraţilor, cu mare cinste.
După moartea acestui mare bărbat, Ioas acceptă influenţa liderilor ţării, care i-au câştigat inima închinându-se înaintea lui (2 Cron. 24:17). Sub influenţa lor nesănătoasă, au părăsit Casa lui Dumnezeu, începând să se închine din nou la idoli. Dumnezeu S-a mâniat şi i-a avertizat prin proroci, însă ei au continuat să promoveze sistemul idolatru în ţară. Dumnezeu l-a ispirat pe Zaharia, fiul preotului Iehoiada, care tocmai murise, să aducă împăratului o mustrare aspră, însă el l-a omorât. Fără să ţină cont de faptul că Zaharia era în slujba Domnului, fără să ţină cont de tatăl său, Ioas s-a comportat ca un om fără minte. Mânia lui Dumnezeu a venit peste el, sirienii au cucerit oraşul şi i-au jefuit casa. Pentru că Iehoiada era apreciat ca un erou naţional, vestea uciderii fiului său, Zaharia, a instigat populaţia. Doi dintre slujitorii lui Ioas l-au omorât în timp ce era în pat şi l-au îngropat în cetatea lui David, dar nu în mormintele împăraţilor.
Ioas este exemplul contradictoriu al liderului care atinge excelenţa alături de Iehoiada şi mediocritatea în compania altora. De fapt, influenţa primită în copilărie se numeşte educaţie, iar cea primită în starea de adult se numeşte influenţă. După cum educaţia este unul dintre cele mai mari daruri oferite unui copil, influenţa înţeleaptă şi echilibrată este cel mai mare cadou oferit unui adult. O parte din caracterul copiilor este produsul educaţiei părinţilor, după cum o mare parte din deciziile adulţilor sunt rezultatul influenţei celor din jur. Indiferent de vârstă, este ideal să avem lângă noi oameni de calitate.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.