Dec
25
2016

Au trecut aproximativ 2000 de ani de istorie peste evenimentul întrupării Mântuitorului Isus Cristos și, dacă nu am avea Biblia, singura sursă autentică, ne-am rătăci între zecile de mii de tradiții creștine.

Au trecut aproximativ 2000 de ani de istorie peste evenimentul întrupării Mântuitorului Isus Cristos și, dacă nu am avea Biblia, singura sursă autentică, ne-am rătăci între zecile de mii de tradiții creștine. Deși întruparea lui Mesia are loc în Betleem în jurul anilor 5 î.Cr., pregătirea procesului mânturii, care a fost extrem de complex, a început cu aproape 4000 de ani înainte. O prezentare sumară a acestui proces ne va ajuta să înțelegem planul lui Dumnezeu cu privire la mântuirea oamenilor și aceasta înțelegere ne va motiva să luam decizii înțelepte cu privire la sufletul și veșnicia noastră. Iată câteva dintre etapele mai importante ale istoriei Crăciunului/mântuirii:

1. Păcatul omului prin neascultare de Dumnezeu. Păcatul a intrat în lume prin neascultarea primilor oameni. Eva, ispitită de şarpe, şi apoi Adam, din dragoste pentru ea, au fost amăgiţi prin îndoială, necredință şi neascultare.

2. Pedeapsa divină pentru încălcarea poruncii. Păcatul primilor oameni a avut consecinţe pentru toată umanitatea - consecinţe imediate precum moartea spirituală, moartea fizică şi moartea veşnică; consecinţe îndepărtate, precum corupţia umană, vinovăţia conştiinţei şi pedeapsa veşnică în iad.

3. Promisiunea iertării omului vinovat. ,,Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul” (Genesa 3:15). Pavel explică cum această profeţie făcută de Dumnezeu în Eden s-a împlinit prin Cristos peste aproximativ 4000 de ani: „Dar când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege” (Galateni 4:4).

4. Persoana din care s-a născut poporul mesianic. Venirea în lume a lui Mesia presupune existenţa unui popor mesianic, din care El să Se nască ,,la împlinirea vremii". Poporul mesianic a descins din Avraam. Nepotul acestuia, Iacov, a avut 12 fii, din care s-au format cele 12 triburi de evrei.

5. Poporul evreu ocrotit şi disciplinat de Dumnezeu. Condiţia parteneriatului evreilor cu Dumnezeu a fost sfinţenia. Păcatul evreilor a atras pedeapsa celor 3 robii: robia de 430 de ani din Egipt; robia de 70 de ani din Babilon; robia de 1900 de ani, când au fost împrăştiaţi peste tot în lume.

6. Patria poporului mesianic a fost Canaanul. Dumnezeu le-a promis Cananul, însă din cauza neascultării aproximativ 2500 de ani au fost în conflict cu urmaşii lui Ismael şi de 1400 de ani sunt în conflict cu musulmanii. Isaac, fiul promis de Dumnezeu lui Avraam, este ,,părinte al evreilor”. Ismael, fiul lui Avraam făcut cu roaba Sarei, soția lui Avraam, este considerat „părintele arabilor“.

7. Pactul (legământul) lui Dumnezeu cu împăratul David. Creatorul a făcut un legământul cu David, promiţându-i o descendenţă regală fără sfârşit şi o împărăţie veşnică. Clauza legământului îi rezervă dreptul lui Dumnezeu să suspende temporar legământul, în cazul în care urmaşii lui David trebuiau pedepsiţi din cauza păcatelor. Din ziua acelui legământ şi până la întruparea Mântuitorului, David nu a fost niciodată lipsit de un urmaş la tron.

8. Profeţia întrupării lui Mesia reluată în fiecare generaţie. Aceste profeții sunt făcute cu sute și chiar mii de ani înainte să se împlinească pentru că Dumnezeu trăiește în același timp în trecut, prezent și viitor.

9. Părinții Pruncului, Maria și Iosif. După nașterea lui Mesia, Maria s-a căsătorit cu Iosif, logodnicul ei, și au avut copii împreună.

10. Pruncul întrupat este Unsul, Mesia, Mântuitorul. Biblia nu este altceva decât o istorie a mântuirii prin Cristos.

În fiecare carte dintre cele 66 ale Bibliei este prezentat Cristosul întrupat.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.