Jan
29
2006

Botezul în apă

 Botezul în apă este unul dintre primele acte de cult ale Bisericii. El este decizia conştientă, voluntară şi personală, prin care o persoană născută din nou intră în toate drepturile Împărăţiei. În Biblie întâlnim trei tipuri de botez în apă:

 1. Primul este botezul lui Ioan Botezătorul, botezul pocăinţei, constând în mărturisirea păcatelor.

 2. AL doilea este botezul cu care a fost botezat numai Domnul Isus Hristos, constând în mărturisirea păcatelor oamenilor pentru care a murit mai târziu pe crucea de pe Golgota.

 3. Al treilea este botezul Nou Testamental, prin care candidatul exprimă în mod public schimbarea spirituală interioară petrecută în el în momentul pocăinţei.

     Botezul în apă este obligatoriu pentru orice creştin, deoarece a fost instituit de Dumnezeu. Domnul Isus s-a botezat, El i-a învăţat pe oameni să se boteze, apostolii i-au învăţat pe oamenii să se boteze, creştinii de-a lungul timpului s-au botezat în apă... Persoana care se botează, în primul rând trebuie să fie matură din punct de vedere fizic, intelectual, emoţional pentru a fi capabilă să intre într-o relaţie cu Dumnezeu şi să-şi asume responsabilităţile acestei relaţii. De asemenea, trebuie să creadă în Mântuitorul Isus, să înveţe voia lui Dumnezeu din Biblie şi să-L urmeze pe Domnul. Persoana care se botează nu poate fi un copil care nu este conştient de responsabilităţile care-i revin în urma legământului făcut cu Dumnezeu în apa botezului. Obiceiul botezului copiilor mici a fost introdus odată cu încreştinarea Europei, ca o strategie politică şi religioasă, unde lipsea cu desăvârşire conştientizarea evenimentului şi relaţia spirituale cu Dumnezeu. Botezul în apă, din acest punct de vedere, poate fi comparat cu legământul căsătoriei, unde mirii trebuie să fie adulţi, să aibă capacitatea să se aleagă reciproc, conştient şi voluntar. De asemenea, ei trebuie să aibă vârsta necesară pentru a putea fi responsabili de obligaţiile ce le revin din relaţia în care s-au angajat.
Botezul în apă nu este un eveniment religios care se termină odată cu oficierea lui, iar candidatul nu are nici o obligaţie în urma acestuia, ci botezul în apă este legământul conştient făcut cu Dumnezeu, legământ prin care El se obligă să aibă grijă de existenţa noului creştin, însă acesta se obligă în mod permanent să-L slujească pe Dumnezeu. Viaţa lui se va schimba prin puterea lui Dumnezeu, valorile şi priorităţile lui vor fi duhovniceşti, Biblia va deveni norma lui de viaţă, iar Duhul lui Dumnezeu îl va călăuzi mereu şi mereu.

About the Author:

Comments are closed.