Mar
5
2017

Cât de greu ar fi pentru scriitor, peste 3000 de ani, să încerce să scrie o carte despre viața unuia dintre noi, având la dispoziție doar câteva informații și poze învechite?

Cât de greu ar fi pentru scriitor, peste 3000 de ani, să încerce să scrie o carte despre viața unuia dintre noi, având la dispoziție doar câteva informații și poze învechite? Primul lucru de care ar trebui să țină cont scriitorul este faptul că persoana despre care scrie a fost un produs al timpului său. Pentru scriitor va fi foarte greu să intre 3000 de ani în negura istoriei și să înțeleagă o mentalitate și un stil de viață care nu mai există în vremea lui. Aceasta este misiunea noastră acum, când ne propunem să vorbim despre Moise, un om care a trăit cu aproximativ 3500 de ani în urmă.
Moise s-a născut într-o vreme interzisă, având parte de o naștere de neinvidiat, în condiții de adversitate și opresiune. A fost cel de-al treilea copil al lui Amram și Iochebed, frații lui fiind Aaron și Maria, primul cu patru și al doilea cu zece ani mai mare. La vârsta de 3 luni, mama lui l-a pus pe Nil, într-un coș de papură și, fiind găsit de fiica lui Faraon, Moise este adoptat și crescut în palatul regelui. Fiica lui Faraon, fără să știe cine este, a angajat-o ca doică pe Iochebed să crească copilul. A devenit în felul acesta prima mamă din Biblie care este plătită să-și crească copilul. Ironia este că Faraon l-a crescut la palat pe cel care va elibera sclavii evrei din Egipt. Moise a fost unul dintre cei mai mari eroi ai lui Dumnezeu, numele lui fiind pomenit de aproximativ 840 de ori în Biblie. El s-a căsătorit cu Sefora și au avut doi copii, pe Gherșon și pe Eliezer. Moise a trăit 120 de ani, viața sa împărțindu-se în trei perioade egale:
1. Prima etapă de 40 de ani - prinț în palatul regelui Egiptului
2. A doua etapă de 40 de ani - cioban în pustia Moabului
3. A treia etapă de 40 de ani - eliberatorul sclavilor evrei din robia Egiptului
Moody spunea că Moise și-a petrecut primii 40 de ani gândindu-se că este cineva, următorii 40 de ani gândindu-se că este un nimeni și ultimii 40 de ani fiind uimit de ce a putut Dumnezeu să facă cu un nimeni. La vârsta de 40 de ani, Moise, din inițiativă personală, se implică într-o experiență care ne ajută să înțelegem că el era conștient de voia lui Dumnezeu cu privire la poporul evreu. ,,El avea 40 de ani când i-a venit în inimă dorința să cerceteze pe frații săi, pe fiii lui Israel” (Fapte 7:23). Această vizită a făcut o schimbare dramatică în viața lui Moise, prin faptul că a ucis un egiptean care bătea pe un evreu. Acest eveniment face schimbări profunde în viața lui Moise:
1. Pentru a-și scăpa viața, Moise renunță la palat și fuge de faraon în Madian - Arabia Saudita de astăzi.
2. În felul acesta prințul Moise devine ciobanul Moise și după 40 de ani petrecuți la palat, urmează alți 40 pe care îi petrece îngrijind oile în pustia Madianului.
Moise a intenționat să elibereze sclavii evrei, a vrut facă un lucru potrivit, însă la un moment nepotrivit. Patruzeci de ani mai târziu, Dumnezeu îl va trimite să elibereze evreii din Egipt și va avea succes. Este înțelept să menționăm că marele Moise, unul dintre cei mai mai respectați oameni în Iudaism și în Creștinism, are experiența dramatică a unei frângeri profunde: eșec, suferință, singurătate, anonimat, frustare, și de-abia apoi urmează succesul. Este surprinzător să aflăm faptul că doar în această situație Moise se califică să fie folosit de Dumnezeu. Unul dintre marile principii ale vieții este următorul: ,,Dacă nu poți să faci binele pe care ai vrea să-l faci, fă binele pe care poți să-l faci.” Vrei să ajungi un om ca Moise? Dă-I lui Dumnezeu 40 de ani să te pregătească. Un Moise nepregătit va omorî doar un egiptean, însă acțiunea aceasta nu va conduce la eliberarea sclavilor.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.