Apr
12
2015

Comorile stârnesc un mare interes pentru toți oamenii, însă una dintre cele mai mari comori este căsătoria, tovarășul de viață și copiii.

Comorile stârnesc un mare interes pentru toți oamenii, însă una dintre cele mai mari comori este căsătoria, tovarășul de viață și copiii. Mântuitorul a spus o pildă în Evanghelia după Matei 13:44-46, care, deși nu are legătură directă cu familia, este o bună învățătură pentru viața de familie. În pilda amintită se spune că un om a descoperit o comoară în pământ și, pentru a și-o însuși, a vândut tot ce avea, cumpărându-și bucata de pământ în care era ascunsă comoara. Când Mântuitorul a spus această parabolă a vrut să explice faptul că orice om trebuie să renunțe la tot ce are în această lume pentru a intra în posesia unei comori pe care tocmai a descoperit-o. Tovarășul de viață pe care și-l alege fiecare om este ca o comoară pentru care lasă tot ce are deja, adică părinții, casa părintească, prietenii și prieteniile, formându-și o familie pentru care trebuie să renunțe la orice altceva. Pilda Mântuitorului subliniază aspecte profunde care se regăsesc și sunt folositoare și în viața de familie.

I. CAUTĂ COMOARA - ,,o comoară ascunsă într-o țarină". Viitoarea comoară a fiecărui tânăr este ascunsă și trebuie găsită. Deși lumea este plină de tineri, nu orice fată este potrivită pentru orice băiat. O căsătorie trainică presupune o căutare atentă și o găsire înțeleaptă. Cum poate un tânăr să descopere comoara (lui) din țarină, cum poate deosebi autenticul de fals?

 1. Printr-o căutare înțeleaptă. Aceasta presupune să caute într-un anumit loc, pentru că sunt locuri unde un creștin autentic nu are ce căuta. Numai un tânăr bun va deveni un soț bun sau o soție bună.
 2. Printr-o observare atentă. Observarea se face în timp, de aceea o decizie grăbită sau făcută de la distanța care nu permite observarea poate fi fatală. Nimeni și nimic nu poate ferici sau distruge viața unui om ca experiența vieții de familie.

 3. Printr-o evaluare obiectivă. Un lucru pe care trebuie să-l păstrezi toată viața, fără dreptul de a-l schimba, trebuie căutat cu înțelepciune, trebuie observat cu discernământ și trebuie evaluat cu maturitate.

 

II. INVESTEȘTE ÎN COMOARĂ - ,,se duce, vinde tot ce are și cumpără țarina". Când un tânăr matur din punct de vedere fizic, spiritual, emoțional, intelectual și material a ajuns la vremea să se căsătorească, trebuie să-și caute comoara ascunsă și odată găsită să facă următorii pași:

 1. Pasul siguranței. Trebuie asigurarea că a găsit comoara autentică.
 • Pasul sacrificiului. Trebuie să investească totul pentru a intra în posesia ei și nimic să nu aibă mai multă importanță și prioritate.

 • Pasul selectării. Trebuie să existe un singur scop - comoara, restul nu mai are valoare, comoara în sine este singura valoare.

 • Apoi comoara trebuie îngrijită, protejată, păstrată și folosită, pentru ca investiția făcută pentru achiziționarea ei sa aducă bucurie. Fiecare om trăiește doar o dată și Dumnezeu a dat fiecăruia dreptul să se căsătorească, de aceea calitatea căsătoriei trebuie să fie suficientă pentru a rezista dificultăților vieții. Căutarea și găsirea comorii, cumpărarea ei cu prețul la tot ceea ce omul a avut până atunci, păstrarea și administrarea acesteia este de fapt viața de familie cu care Dumnezeu a binecuvântat fiecare muritor. Căutarea presupune găsirea comorii, investiția presupune cumpărarea ei, însă doar administrarea presupune harul de a te bucura de ea.

  About the Author: Luigi Mitoi

  Comments are closed.