Jul
12
2015

Convertirea anonimei din Samaria este o lecţie de viaţă pentru orice căutător de Dumnezeu.

Convertirea anonimei din Samaria este o lecţie de viaţă pentru orice căutător de Dumnezeu. Prima idee din text surprinde modul şi metoda folosite de copiii lui Dumnezeu în prezentarea Evangheliei pentru oamenii neconvertiţi. A doua idee din text surprinde dovezile convertirii.

I. PREZENTAREA EVANGHELIEI UNUI OM NECONVERTIT
1. ATRAGEREA ATENŢIEI: ,,Dă-Mi să beau, i-a zis Isus” (v. 7). Reacţia femeii este mirarea: ,,Cum tu, iudeu, ceri să bei apă de la mine, femeie samariteană? Iudeii, în adevăr, nu au legături cu samaritenii” (v. 9). De ce era aşa de mare tensiune socială între iudei şi samariteni?
a) Tensiunea etnică - samaritenii nu erau recunoscuţi de evrei
b) Tensiune culturală – samariteanca era femeie
2. STÂRNIREA CURIOZITĂŢII: ,,Dacă ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu şi cine este Cel ce-ţi zice: ,,Dă-Mi să beau”, tu singură ai fi cerut să bei şi El ţi-ar fi dat apă vie”(v. 10). Reacţia femeii este confuzia: ,,Doamne, i-a zis femeia, n-ai cu ce să scoţi apă, şi fântâna este adâncă; de unde ai putea să ai, dar, această apă vie?” (v. 11)
3. OFERIREA EXPLICAŢIEI: ,,Oricui bea din apa aceasta îi va fi iarăşi sete. Dar oricui va bea din apa pe care i-o dau Eu, în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică” (v. 13-14). Reacţia femeii este verbalizarea nevoii ei: ,,Doamne, i-a zis femeia, dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete şi să nu mai vin până aici să scot” (v. 15).
4. PROVOCAREA SINCERITĂŢII: ,,Du-te, i-a zis Isus, de cheamă pe bărbatul tău şi vino aici” (v. 16). Reacţia femeii a fost pocăinţa: ,,N-am bărbat” (v. 17).
5. DEZVĂLUIREA IDENTITĂŢII: ,,Bine ai zis că n-ai bărbat. Pentru că cinci bărbaţi ai avut; şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aici ai spus adevărul” (v. 17). Reacţia femeii a fost să ceară explicaţii în legătură cu închinarea (v. 19-20).

 

II. PREZENTAREA NEVOILOR CA O DOVADĂ A CONVERTIRII
1. NEVOIA SĂ SE ÎNCHINE
Când femeia a realizat că El este proroc, a profitat de ocazie să-L întrebe unde trebuie să se închine, considerând diferenţa dintre tipul de închinare al Regatului de Sud cu cel de închinare al Regatului de Nord. Vom şti cu adevărat că cineva crede în Dumnezeu atunci când simte nevoia să i se închine, chiar dacă cunoaşterea acelei persoane de Dumnezeu este mică sau greşită în mare sau mică măsură.
2. NEVOIA DE IERTARE
Pocăinţa înseamnă să intri împreună cu Dumnezeu în trecutul tău, să conştientizezi mizeria, apoi să-L laşi pe Mântuitorul să spele această mizerie.
3. NEVOIA DE SLUJIRE
Samariteana este cel mai influent misionar din Evanghelii. Convinsă că Isus este Cristosul, aruncă găleata, deşi avea mare nevoie de apă şi fuge în Samaria unde spune mărturia convertirii ei, reacţia concitadinilor fiind copleşitoare: ,,toată cetatea a venit să vadă cuvintele ei”. Femeia anonimă din Samaria este prezentată în Evanghelii ca o persoană inteligentă, căutătoare de Dumnezeu şi pasionată de închinare şi slujire.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.