May
4
2014

Convertirea ministrului de finanțe din Etiopia

Convertirea ministrului de finanțe din Etiopia, la prima predică evanghelică pe care a ascultat-o, ne atrage atenția. Această întâmplare pune în valoarea nevoia mântuirii sufletului omenesc, indiferent de performanțele acumulate, dar și puterea de schimbare pe care o are Cuvântul lui Dumnezeu din Biblie, asupra conștiinței. Oare de ce l-a căutat ministrul pe Dumnezeu, plătind un preț atât de mare? A parcurs o distanță de aproximativ 2200 de mile/3500 de kilometri. Mergând cu un mijloc de transport al vremii sale, probabil că i-a luat o lună de zile din Adis Abeba până la Ierusalim. S-a expus la atacuri din partea tâlharilor, și-a luat cel puțin două luni de concediu de la serviciu, a cheltuit o grămadă de bani... Oare de ce l-a căutat acest ministru etiopian pe Dumnezeu?

    1. Cel mai probabil că era nesatisfăcut spiritual de religia lui națională, sufocată de idolatrie, forme și tradiții omenești.

    2. Realizările lui intelectuale, profesionale, financiare, materiale și sociale nu au fost suficiente, avea nevoie de mântuirea sufletului, de liniștea pe care o dă credința în Dumnezeul Creator.

    3. L-a căutat pe Dumnezeu să primească ispășirea și să-i ofere închinarea: ,,...venit la Ierusalim să se închine” (Faptele Ap. 8:27b).

Cum a ajuns ministrul să-L cunoască pe Dumnezeu?

      1. L-a căutat cu sinceritate - ,,a venit la Ierusalim să se închine”.

      2. A dorit să înțeleagă Evanghelia lui Dumnezeu - ,,ședea în carul lui și citea pe prorcul Isaia” (Faptele Ap. 8:28).

      3. Era modest, în ciuda performanțelor sale - ,,Cum aș putea să înțeleg dacă nu mă va călăuzi cineva” (Faptele Ap. 8:31).

     4. A crezut în Dumnezeu - ,,Cred ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu” (Faptele Ap. 8:37).

      5. S-a botezat în apă din proprie inițiativă - ,,Uite apa, ce mă împiedică să fiu botezat?” (Faptele Ap. 8:36) După prima predică a crezut în Mântuitorul Isus Hristos și s-a hotărât să se boteze în apă. Fiind pe un drum în pustie, a fost împiedicat să se boteze din cauza lipsei de apă. Când a dat de apă a întrebat: ,,Uite apa, ce mă împiedică să fiu botezat?” Ce l-ar fi putut împiedica să se boteze?

            a) Rușinea că și-a schimbat religia.

            b) Frica să nu piardă grația reginei Candace și să nu-și  piardă slujba de ministru.

            c) Teama că această religie nu este autentică.

   6. A experimentat nașterea din nou - ,,Famenul își vedea de drum, plin de bucurie” (Faptele Ap. 8:39b).

         Ministrul s-a convertit la prima predică, s-a botezat la prima predică, s-a născut din nou la prima predică, s-a mântuit la prima predică.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.