Dec
27
2015

Ezechia a fost al 13-lea rege al lui Iuda, Regatul de Sud

Ezechia a fost al 13-lea rege al lui Iuda, Regatul de Sud. Avea 25 de ani când a ajuns împărat la Ierusalim și a domnit 29 ani, începând cu anul 729 î.Cr. Cel mai probabil că, din anul 729 până în 716 î.d.Cr, a fost coregent împreună cu Ahaz, tatăl său. În anul 722 î.Cr. Sanherib, regele Imperiului Asirian, a cucerit Israelul, împrăștiind pe tot pământul cele zece triburi ale Regatului de Nord, or viața lui Ezechia a fost marcată în mod profund de această teribilă experiență.
Aflându-ne la cumpăna dintre ani, este folositor să ne amintim de exemplul acestui bărbat care a avut o viață neprihănită și o slujire eficientă, până când Dumnezeu l-a anunțat prin profetul Isaia că o să treacă în veșnicie. Dorind să mai trăiască, el s-a rugat și Dumnezeu i-a mai dat încă 15 ani de viață, însă calitatea vieții și slujirii lui în acești ani nu a mai strălucit ca înainte. Probabil pentru Ezechia ar fi fost mai de folos să nu i se prelungească viața - ar fi plecat în veșnicie cu mărturia vieții nepătată.
Și noi ne dorim să avem viață în anul 2016, dar oare această viață Îl va proslăvi pe Dumnezeu? Vom fi mai sfinți, mai dedicați, mai folositori Împărăției Stăpânului, sau vom fi atrași de lucrurile lumii? Oare nu ar fi de folos pentru veșnicia noastră să tracem la Domnul acum, când suntem lângă Dumnezeu, decât să mai trăim un an sau mai mulți, în care să Îl părăsim pe Domnul? Să urmărim împreună viața lui Ezechia și faptul că prelungirea vieții umane nu a fost benefică pentru viața lui veșnică.
I. SPIRITUALITATEA LUI EZECHIA
1. Un om credincios lui Dumnezeu
2. Un om neprihănit înaintea lui Dumnezeu
3. Un om preocupat să se apropie de Dumnezeu
4. Un om preocupat de poruncile lui Dumnezeu
5. Un om preocupat de istoria poporului lui Dumnezeu
II. SLUJIREA LUI EZECHIA
1. A redeschis Templul, restaurând slujbele și închinarea.
2. A redeschis porțile Ierusalimului, restaurând relația cu frații din Israel.
III. ÎMBOLNĂVIREA, RUGĂCIUNEA ȘI VINDECAREA LUI EZECHIA
1. Îmbolnăvirea lui Ezechia
2. Rugăciunea lui Ezechia
3. Însănătoșirea lui Ezechia
4. Mustrarea lui Ezechia
După însănatoșire, împăratul Babilonului îi trimite daruri prin solii săi și Ezechia are ocazia să-L înalțe pe Domnul, însă el se înalță pe sine.El le arată trimișilor din Babilon toate realizările lui pământești, fără să pomenească de Domnul și de faptul că l-a vindecat. Dumnezeu îl trimite pe Isaia să-l mustre pentru mândria și egoismul său, pronunțând pedeapsa: „Ce au văzut trimișii împăratului Babilonului, va merge în Babilon” (2 Împ. 20:12-18).
a) Mândrie, lăudăroșenie, nerecunoștință - ,,Au văzut tot ce este în casa mea. N-a rămas nimic în visteriile mele pe care să nu-l fi arătat” (2 Împ. 20:15).
b) Egoism, nepăsare, iresponsabilitate - ,,Bine că va fi pace și liniște în timpul vieții mele” (2 Împ. 20:19).
Când privim la anul 2016, vedem 12 luni, 52 de săptămâni, 365 de zile, 8.760 de ore, 525.600 de minute și 31.536.000 de secunde, dar ce o să facem cu ele? O să le trăim pentru slava lui Dumnezeu sau pentru slava noastră? Ezechia a primit, dar nu mai dat, a primit încă 15 ani, însă nu a dat Domnului slavă. Noi ce vom alege să facem? Ne dorim anul 2016, dar pentru ce? Avem planuri cu acest an, însă planurile ne au în centru pe noi sau pe Dumnezeu? Au în vedere slava noastră sau a lui Dumnezeu? Au în vedere omul duhovnicesc sau omul firesc, casa noastră sau Casa lui Dumnezeu? Scopul nostru în 2016 va fi cerul sau pământul, va fi Dumnezu sau vom fi noi, va fi lucrarea Lui sau va fi lucrarea noastră?

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.