Apr
30
2006

În fiecare zi suntem puşi în tot felul de situaţii pe care trebuie să le evaluăm

  În fiecare zi suntem puşi în tot felul de situaţii pe care trebuie să le evaluăm, în care trebuie să luăm decizii. Nu sunt puţine împrejurările în care ne-am grăbit şi am tras concluzii greşite, uitându-ne la aparenţe sau influenţaţi de nişte… binevoitori neinformaţi sau rău intenţionaţi.

Oamenii pe care-i cunoaştem personal sunt puţini la număr şi fac parte din cercul de persoane apropiate nouă; cu restul cunoscuţilor nu avem o relaţie directă şi personală, însă îi cunoaştem bine, din… AUZITE.

Iată o întâmplare care ne invită să privim şi să ne gândim de două ori înainte de a strica ceea ce nu mai putem repara:

           O tânără stătea şi aştepta avionul în sala de aşteptare a unui aeroport mare. Pentru că trebuia să aştepte mult timp, a cumpărat o carte şi un pachet de biscuiţi, ca să treacă timpul mai uşor. S-a aşezat în sala de aşteptare VIP şi a început să citească. Lângă ea, pe scaunul alăturat, erau biscuiţii, iar pe următorul scaun era un domn care citea ziarul. A început pachetul de biscuiţi, dar… ciudat, domnul de alături a luat şi el un biscuite. Ea s-a simţit indignată, dar n-a zis nimic şi a continuat să citească şi să mănânce câte un biscuite. În interiorul ei îşi spunea: „Uite ce fel de persoană e acest bărbat! Dacă aş avea numai puţin curaj, i-aş face morală…” Şi aşa, de fiecare dată când ea lua un biscuite, lua şi el unul, până când a mai rămas în pachet ultimul biscuite. Ea gândea: „Ah, acum vreau să văd ce va face!” Bărbatul a luat ultimul biscuite, l-a rupt în două şi i-a dat jumătate. „Ah, asta e culmea!” gândi ea şi se îndreptă spre ieşirea sălii de aşteptare.

Când se simţi un pic mai liniştită şi nervii îi trecuseră, se aşeză pe un scaun de-a lungul unui coridor mai ferit de priviri indiscrete. Închise cartea şi deschise geanta pentru a pune acolo jumătatea de biscuite rămasă, când… deschizând geanta, vede că pachetul de biscuiţi era întreg, în geantă. Se ruşină de modul în care se comportase şi abia atunci înţelese că pachetul de biscuiţi pe care-l mâncase nu fusese al ei, ci al domnului de alături, care a împărţit cu ea chiar şi ultima bucăţică, fără a se simţi indignat, nervos sau superior, faţă de ea care se comportase urât şi chiar îşi simţise orgoliul atins.

MORALA: De câte ori în viaţă am mâncat biscuiţii altcuiva, fără să ne dam seama? Înainte de a ajunge la o concluzie şi înainte de a gândi rău despre o persoană, UITĂ-TE atent la ceea ce ai în jur – deseori ceea ce vezi nu e adevărul!

Avertismentul Bibliei este şi astăzi la fel de real: „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata, după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup” (2 Cor. 5:10).

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.