Dec
31
2017

O femeie anonimă și Iuda, ucenicul Domnului, sunt prezentați de Biblie ca fiind asemănători prin natura lor și diferiți prin alegerile lor

O femeie anonimă și Iuda, ucenicul Domnului, sunt prezentați de Biblie ca fiind asemănători prin natura lor și diferiți prin alegerile lor. Evenimentul în care sunt prezentați surprinde faptul că tot ce au făcut le-a influențat decisiv finalul vieții și eternitatea. Din aceste motive i-am ales
să ne fie exemplu în evaluarea responsabilă pe care o vom face cu toții la finalul acestui an.
Și femeia anonimă și ucenicul Iuda au avut oportunitatea să fie în anturajul Mântuitorul. Ambii au trecut prin împrejurări asemănătoare, dar au ales să acționeze diferit. Amândoi au rămas în istoria Bibliei.
Urmărind stilul lor de viață și consecințele care au urmat, se cade să folosim următoarele întrebări în evaluarea noastră finală la acest sfârșit de an:
I. Ai făcut tot ce au putut cu tot ce ai avut?
1. Femeia anonimă: ,,Ea a făcut ce a putut; Mi-a uns trupul mai dinainte pentru îngropare” (vers. 8).
2. Ucenicul Iuda: ,,Iuda căuta un prilej nimerit ca să-L dea în mâinile lor” (vers. 10-11).
II. Ai făcut tot ce ai putut în timpul în care s-a putut face?
1. Femeia anonimă: ,,Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine, căci pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi şi le puteţi face bine oricând voiţi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna” (vers. 7, Lc. 16:17-31).
2. Ucenicul Iuda: ,,Când a venit Iuda, s-a apropiat îndată de Isus şi I-a zis: „Învăţătorule!” Şi L-a sărutat mult. Atunci, oamenii aceia au pus mâna pe Isus şi L-au prins” (vers. 42-44).
III. Ai facut tot ce ai putut în ciuda dificultăților cu care te-ai confruntat?
1. Femeia anonimă: ,,Unora le-a fost necaz şi ziceau: „Ce rost are risipa aceasta de mir? Mirul acesta s-ar fi putut vinde cu mai mult de 300 de lei şi să se dea săracilor.” Şi le era foarte necaz pe femeia aceea” (v. 4-5).
2. Ucenicul Iuda: ,,Zicea lucrul acesta nu pentru că purta grijă de săraci, ci pentru că era un hoţ şi... lua el ce se punea în ea” (Ioan 12:4).
IV. Ai avut o motivație interioară corectă pentru acțiunile publice corecte?
1. Femeia anonimă: s-a apropiat de Isus, întrebând: Ce pot să fac pentru Isus?
2. Ucenicul Iuda: s-a apropiat de Isus întrebându-se: Ce pot să câștig de la Isus?
V. Este Mântuitorul pe primul loc în inima ta după cum tu ești pe primul loc în inima Lui?
1. Femeia anonimă: a spus că Isus merită trei sute de dinari, adică banii unui om pe un an de muncă.
2. Ucenicul Iuda: a spus că Isus merită treizeci de arginți, adică banii cu care cumperi un rob din târgul de sclavi (vers. 8-9).
De două mii de ani numele celor doi sunt scrise in Biblie, dar cum? În urma la ceea ce a făcut femeia anonimă s-a umplut casa de miros plăcut; în urma la ceea ce a făcut Iuda s-a golit casa de un ucenic.
Noi al cui model l-am urmat în anul 2017? De două mii de ani oamenii aleg între exemplul femeii anonime și al ucenicului Iuda. Tu pe cine alegi să imiți în noul an?

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.