Mar
26
2017

Omul și-a dorit dintotdeauna să facă tot ce-i place, însă aceast stil de viață a intrat în conflict cu normele morale și sociale ale timpului în care a trăit

Omul și-a dorit dintotdeauna să facă tot ce-i place, însă aceast stil de viață a intrat în conflict cu normele morale și sociale ale timpului în care a trăit. Care este nivelul până la care omul își poate împlini dorințele personale? Până când deranjează semenii? Până când încalcă regulile sociale? Până când iese de sub ascultarea legilor lui Dumnezeu? Abuzul, manipularea, exploatarea, furtul, violența, uciderea... ar trebui permise cuiva? Există un singur răspuns obiectiv, NU. Răspunsul subiectiv diferă de la abuzator la abuzat, de la ucigașul la ucis.
Aducând subiectul la nivelul vieții creștine, Biblia explică faptul că Dumnezeu este interesat în binele și fericirea omului. În ciuda acestei intenții, Creatorul a trasat perspectiva vieții omului prin faptul ca i-a dat legi morale, ceremoniale și sociale. Este imposibil să existe o societate în care omul să facă tot ce-și dorește pentru că foarte mulți oameni doresc să facă lucruri care îi afectează negativ pe semenii lor. În concluzie, nu a existat niciodată un timp sau un loc în care oamenii să facă orice-și doresc. Tocmai pentru echilibrarea acestui fenomen social există instituțiile guvernului, primăriei, judecătoriei, poliției, închisorii...
Aducând subiectul la nivel personal, menționăm factorul conștiință, adică sistemul de valori, convingeri și priorități pe care fiecare om și-l propune ca fiind ,,normal" pentru el, pentru locul și timpul în care el trăiește. Pentru oamenii credincioși conștiința este definită de voia lui Dumnezeu revelată în Biblie. ,,Normalul" pentru credinciosul născut din nou este voia lui Dumnezeu menționată în Cartea sfântă. Orice intenție, dorință și acțiune umană care intră în conflict cu Biblia, prin omitere sau comitere, se numește păcat și păcatul este pedepsit de Dumnezeu. Dimpotrivă, soluția divină pentru intențiile, dorințele și acțiunile păcătoase ale oamenilor este înfrânarea. Abținerea de la ceartă, răutate, violență, răzbunare pe de-o parte, manifestarea bunătății, a respectului, iubirii și omeniei pe de cealaltă parte, sunt soluțiile lui Dumnezeu pentru relațiile de calitate. Familia, rudele, prietenii, colegii, vecinii, cunoscuții sunt relațiile care se nasc odată cu viața, or ele trebuie dezvoltate și întreținute în fiecare zi. Este imposibilă viața unui om fără familie, fără rude, prieteni, colegi sau vecini.
Relațiile sunt mai importante decât toate lucrurile materiale la un loc, de aceea singurătatea nu poate fi alungată de nici o altă realizare. Fiecare om se naște dintr-o relație, are copiii într-o relație, trăiește și moare într-un context definit de relații. Dintr-un anumit punct de vedere, aceste relații sunt o teribilă luptă de acceptare, conformare și influențare. Relația dintre soț și soție, părinți și copii, prieteni și colegi supraviețuiește prin faptul că nici unul dintre cei implicați nu fac tot ceea ce vor. Este imposibil pentru cineva să trăiască într-o relație umană atâta timp cât pretinde că are dreptul să facă tot ce vrea. În fața culorii roșii a semaforului nimeni nu poate să facă ce vrea, ci doar ce trebuie. Fiecare dintre cei implicați în relație investesc acceptare, adaptare, renunțare, răbdarea... ca o expresie a iubirii. Nimeni nu poate menține o relație atâta timp cât face tot ce vrea. Cine ar vrea să se căsătorească cu cineva care întotdeauna face doar ce vrea el? Cine ar vrea să aibă un copil care tot timpul face doar ce-i place lui? Când Diavolul a făcut tot ce a vrut a fost aruncat din cer, numele lui devenind Satana. Când Adam a făcut tot ce a vrut a fost deportat din Eden și totul s-a redefinit pentru întotdeauna. Neascultarea, răzvrătirea, individualismul, nesupunerea, îl transformă pe om în păcătos, adică în omul vinovat. Păcatul este vinovăție, iar vinovăția trebuie pedepsită de dreptate.
Fii sincer, crezi că la baza vieții tale stă ceea ce vrei tu sau ceea vrea Dumnezeu? Ești condus de propriile tale dorințe sau de legile lui Dumnezeu? Nu uita, în relația noastră cu Dumnezeu, El este Stăpânul.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.