May
8
2016

Oricât de mare este problema unui om, Dumnezeu are o soluţie care rezolvă problema.

Oricât de mare este problema unui om, Dumnezeu are o soluţie care rezolvă problema.
I. CARACTERISTICILE ANEI
1. O FEMEIE PAŞNICĂ – în raport cu oponenta ei, Penina: ,,Penina o înţepa. Atunci ea plângea şi nu mânca” (1 Sam. 1:7).
2. O SOŢIE ÎNŢELEAPTĂ – în raport cu soţul ei, Elcana. A tăcut şi nu i-a imputat soţului handicapul ei.
3. O CREDINCIOASĂ RESPECTUOASĂ – în raport cu preotul Eli - ,,Nu, Domnul meu, eu sunt o femeie care suferă în inima ei, şi n-am băut nici vin, nici băutură amețitoare…” (1 Sam. 1:15)
4. O CREDINCIOASĂ RUGATIVĂ – în raport cu Dumnezeu: ,,Ana s-a sculat, după ce au mâncat şi au băut ei la Silo… Şi Ana se ruga Domnului cu sufletul amărat” (1 Sam. 1:9-10)
5. O CREDINCIOASĂ MULŢUMITOARE – în raport cu Dumnezeu: ,,Când l-a înţărcat, l-a suit cu ea şi a luat trei tauri, o efă de făină şi un burduf cu vin. L-a dus în Casa Domnului la Şilo…" (1 Sam. 1:27)
6. O CREDINCIOASĂ ÎNCHINĂTOARE – în raport cu Dumnezeu: ,,Şi s-au închinat acolo, înaintea Domnului. Şi Ana s-a rugat şi a zis: `Mi se bucură inima în Domnul, puterea mea a fost înălţată de Domnul.”
7. O MAMĂ RESPONSABILĂ – în raport cu fiul ei, Samuel: ,,Mama sa îi făcea în fiecare an o mantie mică și i-o aducea când se suia cu bărbatul ei ca să aducă jertfă din fiecare an” (1 Sam. 2:19). Biblia vorbeşte despre femei evlavioase, despre femei speciale. Ana a fost o femeie specială, în ciuda crizelor prin care a trecut, lucrul care ne îndreptăţeşte să credem că nu crizele vieţii hotărăsc ce fel de oameni suntem, ci caracterul nostru.
II. CRIZA ANEI
1. NECAJITĂ DE HANDICAP - Deși era stearpă, Ana L-a iubit pe Dumnezeu, i-a respectat pe oameni şi a avut un caracter sclipitor.
2. DISPRETUIŢĂ DE PENINA - Copilul Anei a ajuns profetul Samuel, dar copiii Peninei nici macar nu sunt pomeniţă în Biblie.
3. NEÎNŢELEASĂ DE ELCANA - Elcana nu a înțeles prea bine diferența dintre misiunea de soție și cea de mamă.
4. RESPINSĂ DE ELI - Preotul Eli a crezut că Ana este beată pentru ca s-a rugat mult şi plângea înaintea Domnului în rugăciunea ei.
5. ASCULTATĂ DE DUMNEZEU - ,,Domnul Și-a adus aminte de Ana”
III. VICTORIA ANEI
1. ANA A CERUT UN COPIL DE LA DUMNEZEU.
a) Dorința să fie mamă: ,,Ana se ruga Domnului cu sufletul amărât.”
b) Responsabilitatea să procreeze
c) Nevoia să slujească aducând un copil și un slujitor în Împărăție.
2. ANA A CRESCUT UN COPIL PENTRU DUMNEZEU.
Până la vârsta de câțiva ani, Ana l-a crescut și educat pe copil acasă, apoi l-a înțărcat și l-a dus la Templu, dându-l în grija preotului Eli. Dupa ce l-a dedicat Creatorului, ducându-l la Casa lui Dumnezeu, Ana mergea anual acolo, ducându-i câte o mantie cu care să se îmbrace.
3. ANA A DĂRUIT UN COPIL LUI DUMNEZEU.
Biblia menționează că Ana a mai născut încă trei fii și două fiice: ,,ca să înlocuiască pe Samuel, pe care Ana l-a împrumutat Domnului.”

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.