Apr
19
2015

Privind în istorie și în cotidian observăm biserici care cresc și biserici care descresc, biserici organizate și biserici dezorganizate

Privind în istorie și în cotidian observăm biserici care cresc și biserici care descresc, biserici organizate și biserici dezorganizate. Știind că Duhul Sfânt și Biblia sunt și într-o biserică și în cealaltă, ne întrebăm: ,,Cine sau ce face diferența?” De ce Israelul a ajuns pe culmile gloriei sub conducerea împăratului David și despărțit în două regate sub domnia nepotului său, Roboam? Diferența o face conducerea.

În istoriei bisericii s-au conturat trei modele principale de conducere:

 1. Episcopal – biserică condusă de un arhiepiscop sau de un papă
 2. Prezbiterian – condusă de ,,ceata prezbiterilor”

 3. Congregațional – conducerea îi revine întregii Adunări Generale

Alegerea conducătorilor s-a conturat în două mari metode:

 1. Alegerea de către o autoritate superioară, pastorul sau Comitetul
 • Alegerea de către Adunarea Generală a bisericii

 • Indiferent de metoda folosită, au existat întotdeauna aceleași criterii de alegere:

  1. Spiritualitatea - Oameni duhovnicești, conduși de Dumnezeu. Spiritualitatea este întotdeauna opusă încercării mascate de superioritate, adică tendința de a părea superior celorlalți.
 • Moralitatea - Oameni de caracter, neipocriți, trasparenți și sinceri

 • Disponibilitatea - Oameni care au timp să slujească biserica ori de câte ori este nevoie. Persoanele prea ocupate sunt deja prea ocupate. Oamenii care nu au timp și totuși acceptă o poziție de slujire sacrifică nevoile oamenilor care rămân neîmplinite pentru ambiția personală de a ocupa un loc în conducerea bisericii.

 • Capacitatea să lucreze în echipă - Opoziția este opusul unității. Opoziția în Biblie este prezentată ca o lucrare a  întunericului. Este greu de crezut că Duhul Sfânt din inima unui grup de frați este împotriva Duhului Sfânt din inima unui alt grup de frați.

 • Fidelitatea - Cele mai multe dintre subiectele discutate în ședințele Conducerii Bisericii sunt secrete. Membrii Comitetului care discută cu familia sau cu prietenii ordinea de zi a ședințelor sunt la fel de vinovați ca și soții care discută cu prietenii problemele lor de familie sau secretelor din casele lor.

 • Abilitatea – capacitatea de a-ți face slujba mai bine decât oricine altcineva din biserică.

 • a) Capacitatea de a da învățătură, de a păstori, de a vizita, de a purta grijă, de a consilia, de a vorbi cu oamenii, nu doar oamenilor.

  b) Capacități profesionale, tehnice și tehnologice pentru cei care lucrează în slujiri administrative. Un casier, secretar și administrator din biserică are nevoie de aceeași pregătire și aceleași abilități ca un casier, secretar și administrator dintr-o companie publică.

  Este o mare responsabilitate să hotărăști un anumit lucru în Biserica lui Dumnezeu pentru care a murit Isus Cristos. Și noi în această perioadă ne rugăm pentru fiecare membru al bisericii, asemenea lui Elisei odinioară: ,,Doamne, deschide-i ochii să vadă...” (2 Împărați 6:17).

  About the Author: Luigi Mitoi

  Comments are closed.