Dec
14
2014

Una dintre cele mai mari temeri ale familiei creștine contemporane este teama de influența păcătoasă a societății asupra copiilor evanghelici

Una dintre cele mai mari temeri ale familiei creștine contemporane este teama de influența păcătoasă a societății asupra copiilor evanghelici. Dicționarul Explicativ al limbii Române definește influența ca fiind acțiunea exercitată asupra unui lucru sau asupra unei ființe, putând duce la schimbarea acestora; acțiunea pe care o persoană o exercită asupra alteia (deliberat, pentru a-i schimba caracterul, evoluția, sau involuntar, prin prestigiul, autoritatea, puterea de care se bucură). Fiecare familie creștină se simte responsabilă săși educe copiii în acord cu voia lui Dumnezeu descoperită în Biblie.

Din acest motiv, fiecare familie creștină își duce copiii la biserică, îi expune la învățătura Bibliei, îi învață să se roage și în parteneriat cu Școala duminicală încearcă să-i influențeze spre o viață spirituală și morală. Începând cu vârsta de 5-6 ani, copiii ajung în instituțiile sociale de învățământ, care devin concurente serioase în redirecționarea vieții copilului și în restabilirea valorilor, convingerilor și priorităților copilului. Când copiii ajung să interacționeaze cu profesorii și cu un număr mare de alți copii, se generează asupra lor presiunea către uniformitate și fiecare copil tinde să se comporte în conformitate cu modelul general propus de sistemul de învățământ, programa școlară și mentalitatea despre lume și viață a școlii. În general, comportamentul unui copil este modelat de comportamentul profesorilor și de cel al majorității elevilor din clasă. Comportamentul imitativ este mai probabil să apară în acele condiții sociale unde sunt dorite anumite abilități. Aceasta înseamnă că este previzibil ca elevii să-i imite pe profesori sau modelul impus de aceștia, datorită superiorității acestora. Mai mult, dorința de aprobare a fiecărui copil îl va predispune să se conformeze modelului universal acceptat în grupul respectiv. Dintre factorii cei mai cunoscuți care determină conturarea personalității unui copil, cei mai cunoscuți și acceptați sunt ereditatea, factorii familiali, cei sociali, educația și cultura. Școala îi expune pe copii influenței evoluționismului și ateismului. Societatea îi expune influenței secularismului și păgânismului. Lumea virtuală îi expune la influența erotismului.

Aceste trei influențe, alături de multe altele, devin amenințătoare pentru sufletul și viitorul copiilor, dar și pentru liniștea părinților.  Privind în primele capitole ale cărții Exodul, întâlnim familia lui Amram și Iochebed, care au avut trei copii - pe Maria, Aaron și Moise. Această familie a trăit spre sfârșitul periodei de robie a evreilor în Egipt, robie care a durat patru sute treizeci de ani. Faptul că au avut o problemă similară cu a familiilor creștine din prezent, face ca soluția lui Dumnezeu pentru ei să fie și soluția Sa pentru noi.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.