Jun
21
2015

Una dintre pildele rostite de Domnul Cristos este pilda comorii ascunse în pământ.

Una dintre pildele rostite de Domnul Cristos este pilda comorii ascunse în pământ.În vremea aceea oamenii bogaţi îşi ascundeau comorile în pământ din următoarele motive:

 1. Nu existau sisteme de protecţie şi siguranţă.
 2. Sistemul de pază şi ordine socială nu era bine organizat.
 3. Erau foarte mulţi hoţi, care jefuiau deseori casele oamenilor bogaţi.
  Deşi pilda comorii ascunse nu se referă la familie în mod direct, învăţătura ei se potriveşte foarte bine căsătoriei.
  I. Care este întâmplarea prezentată în pildă?
  Un agricultor sărac care lucra cu ziua pe pământul unui om bogat a găsit o comoară îngropată în pământ. Potrivit legilor vremii, comoara urma să fie a proprietarului pământului, chiar dacă el nu ştia de existenţa ei, motiv pentru care agricultorul sărac a vândut tot ce avea şi a cumpărat bucata de pământ în care era ascunsă comoara, devenind în felul acesta foarte bogat.
  II. Care este mesajul pildei?
 4. Comoara trebuie căutată, pentru că de obicei este ascunsă. Vine o vreme în viaţa oricărui tânăr când trebuie să-şi caute tovarăşul de viaţă.
 5. Comoara trebuie căută în locul potrivit. De obicei fetele şi băieţii buni devin soţi şi soţii bune, însă ei nu pot fi găsiţi în orice loc.
 6. Comoara trebuie căutată cu atenţie. Deoarece căsătoria nu se repetă, ea nu trebuie făcută în grabă. Nimic nu poate distruge mai mult viaţa unui om precum o căsătorie nepotrivită.
  III. Care este preţul comorii?
  În momentul în care a găsit o comoara, agricultorul a renunţat la absolut toate celelalte lucruri, vânzându-le. Biblia spune că în momentul căsătoriei tânărul ,,va lăsa pe tata şi pe mama şi se va lipi de nevasta sa". După căsătorie toate lucrurile trec pe planul doi.
  a) Iubirea, înţelepciunea, atenţia şi cinstirea soţiei sunt investiţia unui soţ.
  b) Supunerea, modestia, echilibrul, prioritatea lucrurilor spirituale sunt investiţia unei soţii (1 Petru 3:1-6).
  IV. Care sunt riscurile însuşirii comorii?
 7. Riscul ca omul bogat să nu vrea să-i vândă bucata de pământ în care era ascunsă comoara.
 8. Riscul să-şi vândă tot ce are şi să nu aibă bani suficienţi.
 9. Riscul să piardă comoara sau să i-o fure cineva.
  IV. Care este scopul obţinerii comorii?
  Găsirea comorii aduce bogăţie şi multă bucurie: ,,de bucurie se duce şi vinde tot ce are şi cumpară pământul acela”. Agricultorul sărac nu a cumpărat comoara, ci a cumpărat pământul în care era ascunsă comoara. Agricultorul a muncit o viaţă întreagă, însă doar găsirea comorii l-a făcut bogat şi bucuros. Nu există o comoară mai mare în viaţa unui tânăr decât găsirea unui tovarăş potrivit, alături de care să împartă toate experienţele vieţii. Dumnezeu este bucuros să călăuzească pe orice credincios ascultător şi serios să-şi găsească ajutorul potrivit, îmbogăţindu-l în felul acesta cu o viaţă liniştită şi plină de bucurie.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.