Jul
13
2014

Viața și moartea pot fi analizate și evaluate din multe puncte de vedere

 Viața și moartea pot fi analizate și evaluate din multe puncte de vedere. Unul dintre aceste puncte de vedere este faptul că viața ne pune în fața responsabilităților și moartea ne pune în fața judecății.

       1. Existența umană este definită de asumarea responsabilităților personale, spirituale, intelectuale, emoționale, familiale, profesionale, materiale, sociale etc. Semnificația vieții unui om este dată de echilibrul dintre educație, mântuire, muncă, sănătate, familie, slujire, relații. Există oameni care-și neglijează propria educație, justificând faptul că munca este mai importantă. Sunt alți oameni care-și neglijează familia, pretinzând că mântuirea este mai importantă. Alții își neglijează sănătatea sub pretextul că slujirea este prioritară. Fiecare responsabilitate a vieții este importantă la timpul și locul ei. De pildă, mântuirea și slujirea afectează cel mai mult viața spirituală, în timp ce educația, sănătatea, școala, munca, familia, afectează viața umană. Valoarea de sine a unui individ este dată de asumarea și împlinirea acestor responsabilități. Dezechilibrul vieții unui om este dat de exagerarea unora dintre responsabilitățile vieții, cu prețul neglijării altora. Sunt oameni care-și neglijează viața personală pentru familie sau pentru realizările materiale. Sunt alți oameni care-și neglijează sănătatea sau sufletul de dragul profesiei sau performanței academice. Echilibrul dintre aceste responsabilități rămâne dovada înțelepciunii și maturității unui muritor.

       2. Dacă viața ne pune în fața responsabilităților, moartea ne pune în fața judecății. Scripturile spun că ,,Și, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata...” (Evrei 9:27). Judecata despre care vorbește Biblia se referă la evaluarea divină cu privire la calitatea vieții umane. ,,Căci toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-și primească răsplata, după binele sau răul pe care îl va fi făcut când trăia în trup” (2 Cor. 5:10). Împlinirea responsabilităților vieții aduce binecuvântare și răsplată, în timp ce neîmplinirea responsabilităților vieții conduce la rușine și pedeapsă. Judecata de după moarte este nota pe care Dumnezeu o pune calității vieții de pe pământ.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.