Nov
23
2014

Ziua Mulţumirii este dovada faptului că omul nu vrea să fie nemulţumit.

Ziua Mulţumirii este dovada faptului că omul nu vrea să fie nemulţumit. Mulţumirea poate fi o vorbă, o stare sau o atitudine. Mulţumirea este o vorbă atunci când omul o spune pentru că trebuie, este o stare atunci când omul se simte mulţumit în inima lui şi este o atitudine atunci când omul îşi exprimă starea de mulţumire prin cuvinte. Este diferenţă între a fi mulţumit şi a fi mulţumitor. A fi mulţumit e o stare, a fi mulţumitor e o atitudine. Însă există oameni mulţumiţi care nu sunt mulţumitori. Cei zece leproşi au fost cu siguranţă mulţumiţi după ce Domnul Isus i-a vindecat, însă doar unul dintre ei a fost mulţumitor, întorcându-se să mulţumească pentru binele făcut. E folositor să remarcăm faptul că Domnul Isus S-a aşteptat să fie toţi zece mulţumitori, nu doar muţumiţi. Din acest motiv a întrebat: ,,Dar ceilalţi nouă unde sunt?" (Luca 17:17b). Nemulţumirea e o nedreptate, prin faptul că Domnul a împlinit aşteptarea lor de a fi vindecaţi, însă nouă din cei zece nu au împlinit aşteptarea Domnului de a fi mulţumitori. Domnul i-a vindecat pe toţi zece, însă doar nouă din ei s-au întors să-şi exprime mulţumirea. De ce sunt oamenii nemulţumiţi? De ce au fost cei nouă leproşi vindecaţi nemulţumitori?
1. Probabil pentru că au fost atât de entuziasmaţi de vindecare încât au uitat de vindecător.
2. Probabil că au dorit mai mult să-şi vadă familia, pe care nu o văzuseră de multă vreme, din cauza legii separării în cazul unui boli contagioase, precum lepra.
3. Probabil că nu aveau obiceiul să fie mulţumitori nici măcar atunci când erau mulţumiţi. Indiferent de răspuns, Domnul Isus S-a aşteptat ca şi ceilalţi nouă să se întoarcă şi să fie muţumitori. Nu există nicio dovadă că omul este mulţumit dacă nu este mulţumitor. Privind la diferenţa dintre aceşti zece oameni şi învăţând din lecţia lor de viaţă ne întrebăm cu mirare: Ce şanse are un om să fie mulţumitor când nu este mulţumit, dacă nu este mulţumitor nici măcar atunci când este muţumit? E uşor de înţeles faptul că mulţumirea este o atitudine care se învaţă, altfel există riscul ca omul să fie mulţumit în inima lui, dar să nu fie mulţumitor faţă de binefăcător.
În general nemulţumirea este defectul de a caracteriza vremea dintr-un an după timpul dintr-o zi. Nemulţumirea e o reacţie, pentru că de fapt nu este aşa de important ce se întâmplă, ci felul în care omul reacţionează la ce se întâmplă. Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale oamenilor este în legatură cu banii care niciodată nu par a fi suficienţi. Însă Ioan Botezătorul spunea: ,,Mulţumiţi-vă cu lefurile voastre" (Luca 3:14). Nemulţumirea nu a fost apreciată de Domnul Isus în cazul celor nouă leproşi, însă mulţumirea a fost premiată în cazul celui de-al zecelea, prin faptul că atunci când s-a întors vindecat Domnul l-a mântuit. Experienţele vieţii prin care am trecut până acum ne spun că mulţumirea este ideală, este necesară, este obligatorie şi este benefică. Mulţumirea este o stare care se cultivă, e o atitudine care se învaţă. Dacă Domnul Se aşteaptă să fim mulţumitori şi ne premiază pentru această atitudine, atunci ne angajăm să învățăm şi acestă lecţie a vieţii alături de celelalte pe care le-am deprins până acum. Astăzi, în Ziua Mulţumirii, Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru viaţă, pentru mântuire şi pentru binecuvântări. Le mulţumim părinţilor pentru că ne-au crescut, ne-au educat şi ne-au ajutat. Îi mulţumim familiei pentru dragoste, iertare şi ajutor. Îi mulţumim bisericii pentru că ne slujeşte şi pentru că ne ajută în drumul spre cer.

About the Author: Luigi Mitoi

Comments are closed.